FAQ: Vanliga frågor och svar

FAQ: Vanliga frågor och svar


Här nedan finner du de vanligaste frågorna med tillhörande svar kring husbilar och husvagnar på den svenska marknaden.
Om du inte själv kan hitta svaret på din fråga kan du maila oss på info@caravan.se eller ringa oss på 016-34 40 80.

Om vi har stängt när du behöver hjälp med någonting, kolla då gärna vår FAQ eller kontakta oss via e-post så svarar vi dig så fort vi kan.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev »

Vanliga frågor om husbilar


  • Hur mycket kostar det att äga en husbil?

    Räkna med cirka 20 000 kr om året. Exkl. ev. finansiering. Fordonskatten är i snitt på 8 000 kr/år och försäkringen ligger ungefär på detsamma. Sedan behövs vanligtvis service på det - beroende på hur mycket du använder husbilen.

  • Vad kostar en husbil att försäkra?

    Priset på en husbilsförsäkring varierar, men en helförsäkrad husbil kostar ungefär 3 000–12 000 kronor per år.


    En av dem som erbjuder bäst priser är Kabria:

    Kabria är en skräddarsydd försäkring för din husbil eller husvagn och som ger ditt fordon ett omfattande skydd till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Jämför gärna Kabrias helhetslösning av husbils- eller husvagnsförsäkring med andra försäkringsbolag!

  • Hur finansierar man en husbil?

    När du finansierar ditt husbilsköp får du låna upp till 80 % av husbilens pris. Resterande del (20 %) måste enligt Svensk lag betalas kontant eller via värdet av ditt inbyte.


    Att köpa husbil på avbetalning (finansiering) är väldigt vanligt bland husbilsköpare och görs vanligtvis på två sätt. Populärast är att du tar ett fritidslån där du (lik ett vanligt billån) lämnar husbilen som säkerhet för lånet. Du kan även ta ett separat lån, privatlån, som inte lämnar husbilen som säkerhet. Nackdelen med det sista alternativet är att du kan ha kvar lånet på din husbil långt efter du faktiskt sålt den, då lånet är ett privatlån på dig och inte fordonet du köper.


    Vi finanserar våra kunders husbilsköp genom KABE Finans.

  • Vilket körkort krävs för husbil?

    Enkelt sammanfattat finns det tre körkortsbehörigheter för att köra husbil: B-körkort, C1-körkort och C-körkort.


    Du får köra alla husbilar (oavsett totalvikt) med vanligt B-körkort, om ditt körkort utfärdat före 1996-07-01 och ej blivit indraget (t.ex. vid fortkörning).


    Om ditt körkort utfärdats 1996-07-02 eller senare får du köra husbilar med en totalvikt upp till 3 500 kg på vanligt B-körkort och husbilar över 3 500 kg med C1- eller C-körkort. C1-körkort gäller husbilar upp till totalvikten 7 500 kg, för tyngre husbilar krävs C-körkort.


    Läs gärna även: Vilket körkort behöver jag

  • Hur mycket är min husbil värd?

    Detta är en fråga som inte har ett helt exakt svar, men räkna med att en husbilar tappar ca 10–30 % av nyvärdet. Faktorer som påverkar är hur långt husbilen rullat, efterfrågan på modell och utrustning samt andra yttre faktorer.


    Värdera din husbil eller husvagn här!

  • När klassas husbil som personbil?

    En Husbil kallas ofta för "personbil Klass II", men en husbil kan också vara en lastbil. Om husbilen är registrerad som lastbil, finns det andra krav på förarens behörighet, fordonets utrustning samt skatter och avgifter. Läs mer hos Transportstyrelsen 

  • Är det värt att köpa husbil?

    Denna fråga handlar mycket om personliga intressen, fritid och önskemål kring upplevelser.


    Husbilen är oftast dyrare i inköp än exempelvis husvagnen, men å andra sidan kan du räkna med lägre campingavgift och större möjlighet att parkera/bo ute i det fria till ingen eller låg kostnad. 


    Ta en funderare över hur du vill resa och rådslå gärna med en handlare som säljer både husbilar och husvagnar om vilket som passar just din krav bäst.


    Läs mer om att köpa husbil här »

  • Vilken husbil ska man köpa?

    Det är en budget och behovsfråga.


    Hur mycket pengar vill du lägga på en husbil och vilka årstider planerar du att använda husbilen? Vill du ha en mindre eller större husbil? SKa det kännas lyxigt eller bara funktionellt?


    Detta är bara några av alla frågor som du kan ställa dig innan ditt husbilsköp. Efter dessa frågor besvarats handlar det mycket om personlig smak och ev. fritidsaktiviteter. Många köpare får "rätt känsla" för vad dem vill ha genom att gå in i flera olika husbilar.


    Läs mer om att köpa husbil här »

  • Vilket märke på husbil ska man köpa?

    Det beror på hur du tänkt åka, din budget och dina behov. Planerar du att åka till fjällen brukar en vinteranpassad husbil rekommenderas, t.ex. en KABE eller annan vinteranpassad husbil.


    Söker du en husbil där du får snygg design, bra köregenskaper och riklig standardutrustning är Adria eller Knaus ett bra alternativ att kika närmare på.


    Både KABE, Knaus och Adria är marknadsledande husbilsmärken i Sverige.


    Hitta din drömhusbil här »

  • Vilken är den mest prisvärda husbilen?

    Det beror på om du söker nytt eller begagnat, och självklart hur man väljer att räkna.

    Många tillverkare av nya husbilar har exempelvis "låga" grundpriser för att locka kunderna till deras produkter, men när man väl sätter sig ner och räknar är det inte helt ovanligt att priset ökar med mellan 50-300 000 kr. 


    En KABE upplevs exempelvis ibland som dyrare i grunden än många andra fabrikat, men när man jämför KABEs standardutrustning, köregenskaper, vinteregenskaper och kvalitet med andra så blir KABE:n plötsligt ofta ett ekonomiskt starkt alternativ. Det är också bl.a. därför som KABE är marknadsledare idag.


    Även Adria, Knaus och Weinsberg är prisvärda alternativ för dig som värdesätter snygg design och smarta funktioner till ett bra pris! 

  • När på året ska man köpa husbil?

    Det går bra att köpa när man vill på året. Störst utbud hos handlarna är vanligtvis på senvintern eller tidig vår.


    Trots att utbudet oftast är lite lägre på sommaren så brukar bästa försäljningsmånanden för de flesta handlarna vara i juni eller juli (omkring semesterperioderna).

  • Hur mycket sjunker en husbil i värde?

    Detta är en fråga utan ett helt exakt svar, men räkna med att en husbilar tappar ca 10–30 % av nyvärdet de första åren. Sen är värdet ofta förhållandevis stabilt. Faktorer som påverkar är skicket (ute och inne), hur långt husbilen rullat, efterfrågan på modell, utrustning samt andra yttre faktorer.


    Ta reda på mer om husbilens värde här!

  • Vilka är de bästa husbilarna?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilken är den vanligaste husbilen i Sverige?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilken husbil är bäst på vintern?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad kostar en bra husbil?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • När är det billigast att köpa husbil?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad kostar en lyxig husbil?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad skall jag tänka på vid köp av husbil?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • När är det billigast att köpa husbil?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad kostar det att ha en husbil?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad kostar en gammal husbil?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Kan jag låna pengar till en husbil?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilka marknadsplatser har flest husbilar?

    Tre av de största marknadsplatserna för husbilar och husvagnar är: Klicket.se, Blocket.se och Campagon.se.

ALLA HUSBILAR I LAGER

Vill du köpa eller sälja?


Oavsett om du vill köpa eller sälja en husbil eller husvagn så hittar du alltid något på vår hemsida just för dig!

Köpa husbil/husvagn » Sälja husbil/husvagn »

Vanliga frågor om husvagnar


  • Hur mycket kostar det att äga en husvagn?

    Räkna med cirka 3 000 kr om året. Exkl. ev. finansiering. Fordonskatten är i snitt på 360 kr/år och försäkringen ligger på ungefär 2 500 kr/år. Sedan behövs vanligtvis service på det - beroende på hur mycket du använder husvagnen.

  • Vad kostar en husvagn att försäkra?

    Priset på husvagnsförsäkringar kan varierar, men en helförsäkrad husvagn kostar ungefär 2 000–3 000 kronor per år.


    En av dem som erbjuder bäst priser är Kabria:

    Kabria är en skräddarsydd försäkring för din husbil eller husvagn och som ger ditt fordon ett omfattande skydd till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Jämför gärna Kabrias helhetslösning av husbils- eller husvagnsförsäkring med andra försäkringsbolag!

  • Hur finansierar man en husvagn?

    När du finansierar ditt husvagsköp får du låna upp till 80 % av husvagnens pris. Resterande del (20 %) måste enligt Svensk lag betalas kontant eller via värdet av ditt inbyte.


    Att köpa husvagn på avbetalning (finansiering) är väldigt vanligt bland husvagnsköpare och görs vanligtvis på två sätt. Populärast är att du tar ett fritidslån där du (lik ett vanligt billån) lämnar husvagnen som säkerhet för lånet. Du kan även ta ett separat lån, privatlån, som inte lämnar husvagnen som säkerhet. Nackdelen med det sista alternativet är att du kan ha kvar lånet på din husvagn långt efter du faktiskt sålt den, då lånet är ett privatlån på dig och inte fordonet du köper.


    Vi finanserar våra kunders husvagnsköp genom KABE Finans.

  • Vilket körkort krävs för husvagn?

    Enkelt sammanfattat finns det tre körkortsbehörigheter för att dra husvagn: B-körkort, Utökat B-körkort (kallat B96-behörighet) och BE-körkort.


    Det är extra viktigt för föraren att ha koll både på dragbilens- och husvagnens vikt vid B-körkort. Husvagnen får max väga 750 kg, alternativt får ekipaget totalt max väga 3,5 ton.


    Med utökat B-körkort (B96-behörighet) får du dra husvagn/släp som väger över 750 kg, så länge ekipaget totalt väger max 4 250 kg.


    Har du BE-körkort finns ingen maxgräns för vikten, förutom bilens dragkapacitet.


    Transportstyrelsen erbjuder tjänsten Släpvagnskalkylator, som är gratis att använda, där du anger ditt körkort samt reg.nr på både dragbilen och husvagnen.


    Läs mer om körkortsregler här

  • Hur mycket är min husvagn värd?

    Detta är en fråga som inte har ett helt exakt svar, men räkna med att en husvagnar tappar ca 10–30 % av nyvärdet. Faktorer som påverkar är hur långt husvagnen rullat, efterfrågan på modell och utrustning samt andra yttre faktorer.


    Värdera din husbil eller husvagn här!

  • Är det värt att köpa husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilken husvagn ska man inte köpa?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilket märke på husvagn ska man köpa?

    Det beror på hur du tänkt åka, din budget och dina behov. Planerar du att åka till fjällen brukar en vinteranpassad husvagn rekommenderas, t.ex. en KABE eller annan vinteranpassad husvagn.


    Söker du en husvagn där du får snygg design, bra köregenskaper och riklig standardutrustning är Adria eller Knaus ett bra alternativ att kika närmare på.


    Både KABE, Knaus och Adria är marknadsledande husvagnsmärken i Sverige.


    Hitta din drömhusvagn här »

  • Vilken är den mest prisvärda husvagnen?

    Det beror på om du söker nytt eller begagnat, och självklart hur man väljer att räkna.

    Många tillverkare av nya husvagnar har exempelvis "låga" grundpriser för att locka kunderna till deras produkter, men när man väl sätter sig ner och räknar är det inte helt ovanligt att priset ökar med mellan 50-300 000 kr. 


    En KABE upplevs exempelvis ibland som dyrare i grunden än många andra fabrikat, men när man jämför KABEs standardutrustning, köregenskaper, vinteregenskaper och kvalitet med andra så blir KABE:n plötsligt ofta ett ekonomiskt starkt alternativ. Det är också bl.a. därför som KABE är marknadsledare idag.


    Även Adria, Knaus och Weinsberg är prisvärda alternativ för dig som värdesätter snygg design och smarta funktioner till ett bra pris! 

  • När på året ska man köpa husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Hur mycket sjunker en husvagn i värde?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilka är de bästa husvagnarna?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilken är den vanligaste husvagnen i Sverige?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilken husvagn är bäst på vintern?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad kostar en bra husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • När är det billigast att köpa husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad kostar en lyxig husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad skall jag tänka på vid köp av husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • När är det billigast att köpa husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad kostar det att ha en husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vad kostar en gammal husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Kan jag låna pengar till en husvagn?

    Svaret på denna fråga kommer inom kort.

  • Vilka marknadsplatser har flest husvagnar?

    Tre av de största marknadsplatserna för husvagnar och husbilar är: Klicket.se, Blocket.se och Campagon.se.

  • Kan elbilar dra en husvagn eller släpvagn?

    Elbilar kan dra både husvagnar och släpvagnar – men bara vissa av bilmodellerna. Det är därför viktigt att du kontrollera om elbilen har dragkrok eller inte innan köpet. Det går nämligen inte att montera dragkrok på alla elbilsmodeller. Dessutom finns flera andra begränsningar, både gällande dragvikt och räckvidd.


    Läs mer här »

  • Vilka elbilar kan dra husvagnar?

    Exempel elbilar:

    • Tesla Model X: Dragvikt 2250 kg
    • Mercedes EQC: Dragvikt 1800 kg
    • Audi e-tron: Dragvikt 1800 kg
    • Hyundai IONIQ 5: Dragvikt 1600 kg
    • Tesla Model Y: Dragvikt 1600 kg
    • Kia EV6: Dragvikt 1600 kg
    • Nissan Airya: Dragvikt 1500 kg
    • Polestar 2: Dragvikt 1500 kg
    • Volvo XC Recharge: Dragvikt 1500 kg
    • Jaguar I-Pace: Dragvikt 750 kg

    Tesla Model X med 2 250 kg i dragvikt sticker helt klart ut i mängden, men det finns också flera andra biltillverkare som har elbilar med dragkrokar och höga dragvikter som räcker till för att dra en stor husvagn.


    Läs mer här »

ALLA HUSVAGNAR I LAGER

Populära varumärken till salu


Husbilar, husvagnar och vans till salu
Hos Caravan i Eskilstuna hittar du ett brett utbud av nya och begagnade husbilar, husvagnar och vans från välkända märken. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information!

Tryggt och säkert köp med våra 55 års branscherfarenhet!


Betyg:

4.5 baserat på 248 recensioner.


Betyg:

4.8 baserat på 99 personers åsikt.


Betyg:

5.0 baserat på 4 recensioner.


Betyg:

5.0 baserat på 2 recensioner.


Husbilar och Husvagnar i över 50 år!

Caravan i Eskilstuna AB grundades 1969 och är ett familjeägt bolag med drygt 25 anställda samt en av Sveriges största handlare av camping- och fritidsfordon.
På anläggning hittar du en välsorterad tillbehörsbutik och ett stort sortiment av både nya och begagnade husvagnar och husbilar. Hos oss kan du även tryggt lämna in din husbil eller husvagn för service- och verkstadstjänster (montering, reparation, fukttest, gasoltest, försäkringsskador, osv.). Caravan i Eskilstuna är auktoriserad återförsäljare och märkeshandlare av nya KABE, Knaus och Adria husvagnar samt nya KABE, KnausAdria, Sun Living och Affinity husbilar och vans/plåtisar. Årligen säljs ca 400 fordon. Anläggningen ligger i Eskilstuna.
Prenumerera på vårt Nyhetsbrev »
Share by: